NATRAG

NOVOSTI VINARIJE ŠTAMPAR

NATRAG NA WEB STRANICU VINARIJE

Koja voda drži vodu? / 10.07.2013

Gemišt je legendarno piće naših krajeva. Špricer je sjevernija nazivna inačica. Pije su u svim godišnjim dobima, a pojačano ljeti. Taj opće narodni koktel je mješavina bijelog ili rose vina i mineralne vode. Negdje umjesto mineralne koriste soda vodu. Do danas su "utočene" nebrojene tisuće i tisuće sati u prijateljske rasprave o omjerima. Znalci još veću pažnju pridaju redosljedu kojim se dva životna elementa ulijevaju u čašu. U nekim "boljim" gostionicama možete sresti majstore koji oba sastojka toče istovremeno. Ima brkatih junaka koji ne podnose posrednike niti studije pa uzmu bocu vina i vode u ruke i direktno spravljaju gem u ustima, pri čemu sami određuju količinu sastojaka tako što mijenjaju nagib boca. Vino je vrlo, vrlo važno. Možda voda još više! Lošem vinu niti najbolja voda ne pomaže, ali i najbolje vino može upropastiti loša voda. Dali je moguće da se vode razlikuju? Itekako! Test nacionalnog ranga utjecaja različitih voda na vino obavljen je u petak u vinariji Štampar. Ugledni kolumnist i vinski publicist Ivo Kozarčanin postavio je i vodio degustaciju vina POL-POL "protiv" 12 prikrivenih voda kupljenih na hrvatskom tržištu. Odgovorni degustacijski panel s prof. Ivanom Dropuljićem na čelu, osnivačem prestižnog Međunarodnog festivala vina i kulinarstva, čije osmo izdanje slijedi krajem studenog u zagrebačkoj Esplanadi, imao je tešku zadaću ocjene utjecaja voda na vino.

Kako je vino POL-POL bila konstanta večeri, u svakom novom kušanju ulijevala se voda iz nove boce. Od 12 maskiranih boca samo je u jednoj bila soda voda. Opisno i ocjenama od 1 do 5 dvanaest puta se vrednovao novonastali gemišt. Neobično iskustvo u kratkoj jedinici vremena. Nakon pregleda svih zapisa i ocjena Kozarčanin je objavio kvalitativni poredak voda:
1) Kalnička - 4;
2) Radenska - 3,5;
3) Jamnička - 3;
4) Soda (izvan konurencije) - 2,7;
5 mjesto dijele) Kiseljak - 2,3 i Sorgente di Fleons - 2,3;
6 mjesto dijele) Cetina - 2,2 i Sveti Rok - 2,2;
7) Studenac - 2;
8) Saskia Leissling - 2;
9) Saguaro - 1,8 i
10) San Pellegrino - 1,5.
Kušala se i Jamnička iz stakla, izvan konkurencije. Opisna ocjena - neusporedivo najbolja voda! Rezultati nisu obvezujući, ali mogu biti od pomoći ako smo u nedoumici.

TEKST: Ivan Goričanec
FOTO: Denis Perčić

ispis